Wat is juist: ‘Ik wens je een gelukkig nieuwjaar’ of ‘Ik wens je een Gelukkig Nieuwjaar’? En moet er wel of geen spatie voor ‘jaar’?

‘Ik wens je een gelukkig nieuwjaar’ ligt het meest voor de hand, maar wie op een kerst- of nieuwjaarskaart hoofdletters sprekender vindt, kan ook kiezen voor Gelukkig Nieuwjaar.

Het woord nieuwjaar betekent zoveel als ‘het nieuwe jaar’, ‘jaar dat pas is begonnen of binnenkort zal beginnen’. ‘Ik wens je een gelukkig nieuwjaar’ staat dus gelijk aan ‘Ik wens je een gelukkig 2018 (of 2019, enz.).’ De woorden nieuw en jaar zijn samengesmolten tot nieuwjaar: het is een vast geheel geworden, dat vooral in de context van nieuwjaarswensen wordt gebruikt. Maar ook in een zin als ‘Het is nog maar net nieuwjaar en hij is zijn goede voornemens alweer vergeten’ is het één woord. 

Op voorbedrukte wenskaarten zijn hoofdletters tamelijk gangbaar in bijvoorbeeld ‘Prettige Kerstdagen en een Gelukkig Nieuwjaar’. Daar is weinig bezwaar tegen. De hoofdletters komen wat plechtiger en nadrukkelijker over.

Het losse woord Nieuwjaar bestaat ook: dat duidt de feestdag 1 januari aan. Zie verder onze pagina over hoofdletters of kleine letters bij feestdagen.