In ‘Ik wens je een gelukkig nieuwjaar’ betekent nieuwjaar zoveel als ‘het nieuwe jaar’, ‘het jaar dat pas is begonnen of binnenkort begint’. Deze wens staat dus gelijk aan ‘Ik wens je een gelukkig 2023 (of 2024, enz.).’

Op voorbedrukte wenskaarten zijn hoofdletters tamelijk gangbaar. Bijvoorbeeld: ‘Prettige Kerstdagen en een Gelukkig Nieuwjaar’. De hoofdletters hebben hier geen duidelijke functie, maar er is weinig bezwaar tegen. Dankzij de hoofdletters komt de wens misschien wat plechtiger en nadrukkelijker over.

Nieuwjaar / nieuwjaar / nieuw jaar

In zinnen als ‘We beginnen weer aan een nieuw jaar’ en ‘Ik probeer van een nieuw jaar echt een nieuw begin te maken’ zijn nieuw en jaar losse woorden, maar in de context van nieuwjaarswensen is nieuwjaar één woord. Het fungeert dan als een vast geheel (een samenstelling). Ook in een zin als ‘Het is nog maar net nieuwjaar en hij is zijn goede voornemens alweer vergeten’ is het één woord.

Het losse woord Nieuwjaar (met een hoofdletter) komt ook voor: dat duidt de feestdag 1 januari aan. Zie verder onze pagina over hoofdletters of kleine letters bij feestdagen.

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 2 steun je Onze Taal. Bedankt!