Wat is goed: een aantal keer of een aantal keren?

Het is allebei juist, maar een aantal keren is het gebruikelijkst. Bijvoorbeeld: ‘Ze heeft een aantal keren gemaild’ of ‘Na een aantal keren oefenen ging haar spreekbeurt prima.’

Woorden als keer, maal, jaar, kilo en euro, die hoeveelheden aangeven, staan vaak in het enkelvoud na een bepaald telwoord: twee keer, tien jaar, zes kilo en honderd euro. Maar na woorden als een aantal, meerdere, heel wat en een handvol staan ze meestal in het meervoud. Bijvoorbeeld: een aantal keren, een aantal jaren, meerdere jaren, heel wat kilo’s, een handvol euro’s.

Daarnaast zijn een aantal keer en een aantal jaar ook mogelijk. Het gebruik van het enkelvoud zorgt voor een klein nuanceverschil. In een zin als ‘Ik heb het een aantal keer gezegd’ gaat het vooral om het totaal van de keren dat iets is gezegd (namelijk: in totaal zeker meer dan één keer). In ‘Ik heb het een aantal keren gezegd’ ligt er iets meer nadruk op de verschillende keren (momenten) waarop iets is gezegd. Hetzelfde geldt voor ‘We hebben er een aantal jaar met plezier gewoond’ (een periode) en ‘We hebben er een aantal jaren met plezier gewoond’ (meer nadruk op de afzonderlijke jaren).