Is taliban enkelvoud of meervoud? En schrijf je het met een hoofdletter of een kleine letter?

Taliban is een meervoud. Het enkelvoud is talib (uitspraak: [taliep]). In de meeste woordenboeken en spellinglijsten staan talib en taliban met kleine letter vermeld, maar Taliban (met een hoofdletter) is ook te verdedigen. Daarom hebben we Taliban als alternatief opgenomen in onze spellinglijst.

Talib: ‘theologiestudent’, ‘zoekende’

Het Arabische talib betekent oorspronkelijk ‘theologiestudent’ of ‘zoekende, zoeker (in het bijzonder van theologische kennis)’. Inmiddels heeft de meervoudsvorm taliban de specifieke betekenis ‘fundamentalistische islamaanhangers in Afghanistan’ gekregen.

Aanhangers van religieuze stromingen: kleine letter

Namen van religieuze stromingen én hun aanhangers krijgen een kleine letter. Voorbeelden zijn moslims, katholieken, sjiieten en boeddhisten. Volgens de officiële regels hoort taliban ook in dit rijtje thuis, maar in de praktijk krijgt Taliban vaak wél een hoofdletter. Dat komt doordat veel mensen Taliban opvatten als eigennaam, vergelijkbaar met eigennamen als Al Qaida en Hezbollah. In zinnen als ‘De Taliban zijn opgerukt naar de hoofdstad’ is Taliban zeker te verdedigen, ook al is het officieel ‘fout’.

De enkelvoudsvorm talib is in het Nederlands overigens veel minder gebruikelijk dan het meervoud taliban. Vaak is het duidelijker om niet van (een) talib te spreken maar van iemand van de taliban of van een talibanstrijder of talibanaanhanger (of: iemand van de Taliban, Talibanstrijder, Talibanaanhanger).