Kun je naast ‘Een rondleiding door het kasteel behoort tot de mogelijkheden’ ook zeggen: ‘Een rondleiding door het kasteel behoort tot een van de mogelijkheden’?

Volgens veel mensen kan dat niet. Behoren tot een van de mogelijkheden is namelijk te zien als een verhaspeling (contaminatie) van behoort tot de mogelijkheden en is een van de mogelijkheden.

Behoren tot een van de ... komt toch tamelijk vaak voor. Kennelijk zien veel mensen het niet als een bezwaar dat iets of iemand wel tot een verzameling of groep kan behoren (zoals de mogelijkheden), maar niet tot één exemplaar van zo’n groep. Behoren tot een van de ... is voor hen vermoedelijk gewoon een iets nadrukkelijkere variant van behoren tot de ... Wie bijvoorbeeld van Kylian Mbappé zegt dat hij tot een van de beste aanvallers ter wereld behoort, wil dus extra benadrukken dat Mbappé in zijn/haar ogen een unieke speler is. Mbappé behoort tot de beste aanvallers ter wereld is wat neutraler.

Vooralsnog bevatten zinnen met behoren tot een van de ... voor veel mensen echter gewoon een fout. Op Taaladvies.net, de taaladvieswebsite van de Nederlandse Taalunie, wordt echter gesteld dat de taalnorm wat deze kwestie betreft aan het verschuiven is, en dat behoren tot een van de ... voor steeds meer mensen tot de standaardtaal behoort.