Schrijf je de maand oktober/october met een c of met een k? En is de kleine letter juist of moet het een hoofdletter zijn?
De juiste spelling van de tiende maand is oktober, met een k en een kleine letter.
Oktober: sinds 1995 alleen met k juist
De spelling october is het oudst. De c in dit woord was direct overgenomen van het Latijnse octo, dat ‘acht’ betekent. Oktober was bij de Romeinen namelijk de achtste maand van het jaar. Een nieuw jaar begon bij de Romeinen dus op 1 maart.
In de eerste helft van de twintigste eeuw kwam oktober met een k steeds vaker voor. In de officiële woordenlijst van 1954 werd oktober daarom opgenomen, maar ook october stond erin. In de officiële woordenlijst van 1995 bleef alleen oktober over.
Woorden als octaaf, octopus, octaan en octet – die ook van het Latijnse woord octo zijn afgeleid – zijn nooit met een k ingeburgerd geraakt en zijn officieel nog steeds met een c.
Sinds 1954: kleine letter
Tot halverwege de twintigste eeuw schreef men de namen van maanden, week- en feestdagen met een hoofdletter: Januari, Maandag, Vrijdag, enz. De officiële woordenlijst van 1954 bepaalde dat namen van maanden en de dagen van de week een kleine letter krijgen, omdat het geen unieke namen zijn. Dat is sindsdien zo gebleven. Alleen feestdagen krijgen een hoofdletter: Pasen, Goede Vrijdag, Witte Donderdag, enz.
Bijzonder geval: 3 October Vereeniging
De oude spelling October komt nog wel voor in de naam van de 3 October Vereeniging uit Leiden, die elk jaar de feestelijkheden rond Leidens Ontzet organiseert.
Blij met deze uitleg?
Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!