Je kunt het bekende ezelsbruggetje van 't kofschip toepassen op douchen. De klank waarop de stam douch eindigt, is [sj], een klank die een ‘scherpe s’ bevat (geen z-achtige klank). In de verleden tijd wordt er daarom -te aan de stam toegevoegd.

Net als de verleden tijd douchte krijgt gedoucht een t. De Engelse werkwoordsuitgang -ed is niet juist. (Douche heeft bovendien een Franse oorsprong.)

Douchen - douchte - gedoucht is wat zijn vervoeging betreft vergelijkbaar met roetsjen - roetsjte - geroetsjt. Ook de -sj waarop de stam roetsj eindigt, is een ‘scherpe’ s-klank, en daarom komt er in de verleden tijd -te achter de stam.

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 2 steun je Onze Taal. Bedankt!

Ik douche

Aan de ik-vorm en de gebiedende wijs van douchen wordt vaak een -e toegevoegd:

  • Ik douche altijd 's ochtends.
  • Douche jij 's avonds?
  • Douche eens wat korter! Je maakt al het warme water op.

Volgens de officiële spelling is in deze gevallen alleen douch juist, maar in onze eigen woordenlijst staat ook ik douche als alternatieve spelling. Ik douche is voor veel taalgebruikers duidelijker; misschien mede doordat deze vorm ook voorkomt in doucheruimte en doucheschuim

Engelse werkwoorden

Ook Engelse werkwoorden als bleachen en coachen worden ook volgens de Nederlandse regels vervoegd: ik bleach - jij bleacht - bleachte - gebleacht en ik coach - jij coacht - coachte - gecoacht.

Zie voor meer voorbeelden ons advies over Engelse werkwoorden.

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar

Bel 085 00 28 428 Bel 085 00 28 428

(gebruikelijke belkosten, geen extra kosten)

Of stel je vraag via social media of per mail