Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, kun je in het dagelijks leven de achternaam van je partner combineren met je eigen achternaam. Het is het gebruikelijkst om een streepje te zetten tussen die twee namen, zonder spaties eromheen: Bakker-Smit, Smit-Bakker, De Jong-Vlietstra, Van Dijk-de Vries.

Het streepje is wettelijk niet verplicht: een spatie zou ook mogen. Wel maakt het streepje beter duidelijk dat de namen van twee personen gecombineerd zijn. Er zijn namelijk ook achternamen die van zichzelf al een spatie hebben, bijvoorbeeld Olde Riekerink, Quarles van Ufford en van Voorst tot Voorst. Een streepje geeft dus explicieter aan dat er sprake is van een combinatie met een naam van een partner: H.G.I.V. van Voorst tot Voorst-ten Cate.

Volgorde achternamen

Aan een gecombineerde achternaam alléén is niet te zien of het om een man of een vrouw gaat, en ook niet welke van de twee namen de ‘eigen naam’ is en welke de ‘nieuwe naam’. Alle combinaties zijn denkbaar. Stel dat iemand met de achternaam Oudewater getrouwd is met iemand die Simons heet, dan kunnen zij elk in het dagelijks leven naar eigen inzicht kiezen uit een van de volgende namen:

  • Simons
  • Oudewater
  • Simons-Oudewater
  • Oudewater-Simons

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 2 steun je Onze Taal. Bedankt!