Een zwart-witfoto is een foto die uit allerlei schakeringen van de kleuren zwart en wit bestaat. Zwart en wit staan in deze samenstelling gelijkwaardig naast elkaar. Dat druk je uit door er een streepje tussen te zetten. Zwart-wit is bijvoorbeeld ook juist in ‘Jij denkt alleen maar in zwart-wit’ en in zwart-wit fotograferen.

In samenstellingen als zwart-witfoto, zwart-witdenken, zwart-witfilm en zwart-wittelevisie komt het derde deel aan wit vast. Een extra streepje toevoegen mag ook: zwart-wit-foto, zwart-wit-denken, zwart-wit-film en zwart-wit-televisie zijn ook goed. Er zijn veel meer van dit type samenstellingen: kosten-batenanalyse, woon-werkverkeer, oog-handcoördinatie, enz.

Geelgroen en geel-groen

Een zwartwitfoto zou een foto zijn in een ‘zwartachtige kleur wit’. Zwart zou wit dan nader moeten bepalen. Het is moeilijk te bedenken wat we ons hierbij moeten voorstellen (een soort grijs?). Vergelijk bijvoorbeeld het verschil tussen:

  • een geelgroene stof: een stof die geelachtig groen van kleur is - geel bepaalt groen nader
  • een geel-groene stof: een stof met bijvoorbeeld afwisselend gele en groene banen - geel en groen staan gelijkwaardig naast elkaar

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar

Bel 085 00 28 428 Bel 085 00 28 428

(gebruikelijke belkosten, geen extra kosten)

Of stel je vraag via social media of per mail