De juiste vervoeging van wiiën is:

  • ik wii – ik wiide
  • jij/hij/zij wiit – jij/hij/zij wiide
  • wij/jullie/zij wiiën – wij/jullie/zij wiiden
  • jij hebt gewiid
  • de wiiënde kinderen

Wii is geen afkorting

Wiiën betekent ‘met een Wii spelen’. Wii is geen afkorting (dan zou wii’en juist zijn, vergelijk sms’en), maar een fantasienaam die gekozen is omdat, welke taal je ook spreekt, een w met daarachter een [ie]- of [i]-klank gemakkelijk uit te spreken is. Bovendien hoopte de fabrikant dat de naam bij veel mensen een associatie met het Engelse we (‘wij (samen)’) opwekt.

Trema

Het trema in wiiën is opvallend. Als er drie of meer klinkers na elkaar staan, krijgt de klinker na een i namelijk geen trema. Op grond van deze regel is het bijvoorbeeld breien en bakkeleien – zónder trema. Maar wiiën is een geval apart met die ii in het grondwoord. Wat de uitspraak betreft is het te vergelijken met skiën. Daarom ziet ook wiiën er het vertrouwdst uit.

Wii-en is zeker niet juist, omdat een achtervoegsel als -en nooit met een koppelteken aan een ‘echt’ woord wordt gevoegd. Het schrijven van een koppelteken duidt erop dat een woordcombinatie een samenstelling is (een woordcombinatie waarvan de delen ook los kunnen voorkomen), terwijl wiiën een afleiding is: een grondwoord (wii) en een achtervoegsel.

Geen hoofdletter

In het werkwoord wiiën is de hoofdletter van de eigennaam Wii overigens weggevallen. De hoofdletter van een eigennaam valt altijd weg als je er een werkwoord van afleidt. Het is bijvoorbeeld ook googelen/googlen en netflixen.

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar

Bel 085 00 28 428 Bel 085 00 28 428

(gebruikelijke belkosten, geen extra kosten)

Of stel je vraag via social media of per mail