In samenstellingen is welkomst- gebruikelijker dan welkom-. In woordenboeken en spellinglijsten vind je dan ook meestal alleen samenstellingen als welkomstdrankje, welkomstgroet, welkomstgeschenk, welkomstlied, enz. Toch zijn ook welkomsdrankje, welkomsgroet, welkomsgeschenk, welkomslied, enz. mogelijk.

Welkomstgroet

Welkomst is een zelfstandig naamwoord. In een zin als ‘Het was een welkomst die voelde als thuiskomen’ komt het nog weleens voor, maar meestal kom je welkomst- tegen als eerste deel van een samenstelling. Samenstellingen met welkomst- komen van oudsher vaker voor dan die met welkom: welkomstdrankje, welkomstwoord, welkomstlied en welkomstcadeau, enz.

Welkomsgroet

Welkom is oorspronkelijk een bijvoeglijk naamwoord, bijvoorbeeld in ‘een welkome afwisseling’ en ‘Zij heten de gasten welkom.’ In de loop van de negentiende eeuw werd welkom gaandeweg óók een zelfstandig naamwoord. Het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT) maakt expliciet melding van dit nieuwe gebruik van welkom, bijvoorbeeld in ‘We kregen een warm welkom.’ Het zelfstandig naamwoord het welkom lijkt tegenwoordig gebruikelijker dan de welkomst. Daardoor is het niet vreemd dat ook welkomsdrankje, welkomswoord, welkomslied en welkomscadeau voorkomen (met een tussen-s tussen de delen van de samenstelling).

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar.

Stel hier je vraag