Je kunt aan een zelfstandig naamwoord, zoals jas, extra informatie toevoegen door er bijvoeglijke naamwoorden voor te zetten, zoals de eigenschappen wollen en mooi. Hoe vaster of wezenlijker de eigenschap is, hoe dichter die bij het zelfstandig naamwoord staat.

Wollen geeft in een wollen jas aan waar de jas van gemaakt is. Dat de jas van wol is, is een onlosmakelijke eigenschap van de jas. Daarvóór kunnen de wat toevalligere en subjectieve eigenschappen komen: een mooie wollen jas, een dure wollen jas, een dikke wollen jas, enz.

Neutrale volgorde

Er zijn geen officiële regels voor de volgorde van de bijvoeglijke naamwoorden. Maar wie geen speciale nadruk of betekenis wil uitdrukken, voegt de eigenschappen vaak automatisch volgens onderstaand patroon toe:

 • Materiaal: een wollen jas
  Het dichtst bij het zelfstandig naamwoord staan bijvoeglijke naamwoorden die een materiaal aanduiden, zoals wollen en plastic.
 • Vorm of kleur: een grijze wollen jas
  Iets verder naar links staan bijvoeglijke naamwoorden die een vorm of kleur aanduiden, zoals rond, vierkant, grijs en rood.
 • Leeftijd, omvang of afmeting: een oude grijze wollen jas
  Nog iets verder naar links staan bijvoorbeeld bijvoeglijke naamwoorden die een leeftijd, omvang of afmeting aanduiden, zoals jong, klein, groot en hard.
 • Mening of subjectief oordeel: een heerlijke oude grijze wollen jas
  Het verst naar links staan bijvoeglijke naamwoorden die een subjectief oordeel geven, zoals mooi, lelijk, vervelend en interessant.

Soms vallen bijvoeglijke naamwoorden min of meer in dezelfde categorie en maakt de volgorde minder uit:

 • een ronde grijze poef
 • een grijze ronde poef

Die gelijkwaardigheid kun je uitdrukken met een komma: een ronde, grijze poef of een grijze, ronde poef. Er klinkt dan een korte pauze tussen de woorden. (Lees meer op de pagina over komma tussen bijvoeglijke naamwoorden.)

Contrast verandert de volgorde

De volgorde van de bijvoeglijke naamwoorden kan verschuiven als iemand nadruk wil leggen op een bepaalde eigenschap (bijvoorbeeld het materiaal) of een contrast wil aanbrengen.

Het benadrukte of contrasterende woord schuift dan verder naar links dan je op grond van het hierboven beschreven patroon misschien zou verwachten:

 • Wil je de plástic ronde bak of de hóúten ronde bak?

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar. Neem contact op via

Bel 085 00 28 428 van 9.30 tot 12.00 uur (op donderdag tot 11.00 uur) en van 13.30 tot 16.00 uur Bel 085 00 28 428 van 9.30 tot 12.00 uur (op donderdag tot 11.00 uur) en van 13.30 tot 16.00 uur

(gebruikelijke belkosten, geen extra kosten)

Of stel je vraag via social media of per mail