Bedrijfsnamen zonder lidwoord fungeren meestal als het-woorden: het Philips van de twintigste eeuw, het Prisma van de toekomst, het bekende Greenpeace, het T-Mobile van een paar jaar geleden, het Microsoft van Bill Gateshet KPN van de toekomst. Naar het-woorden wordt in principe verwezen met zijn. Het is dus ook Philips/Prisma/Greenpeace/Microsoft/KPN en zijn jaarcijfers.

Kernwoord

In sommige gevallen zit er in de bedrijfsnaam een herkenbaar de-woord: de Mediamarktde Bijenkorfde Rabobank, etc. Dat kernwoord bepaalt dan het juiste verwijswoord. Zo is korf mannelijk: ‘De Bijenkorf doet zijn zomercollectie in de uitverkoop.’ En bank en markt? Die woorden kunnen zowel mannelijk als vrouwelijk zijn. Dus de Rabobank en zijn cliënten en de Mediamarkt en zijn marktaandeel is goed, maar de Rabobank en haar cliënten en de Mediamarkt en haar marktaandeel ook. (Zie ook ons advies over woordgeslachten.) 

Afkorting als bedrijfsnaam

Bij afgekorte bedrijfsnamen is het soms lastig om het goede verwijswoord te kiezen. Als er de voor staat, is het verwijswoord afhankelijk van het geslacht van het hoofdwoord:

  • De Sdu heeft haar website vernieuwd. (de u staat voor uitgeverij, en dat is een vrouwelijk woord)
  • De KNVB legt soms sancties op aan zijn leden. (de b staat voor bond, en dat is een mannelijk woord)

Bij afgekorte bedrijfsnamen waar het bij hoort, is zijn juist:

  • Het CBS geeft elk jaar zijn voorspellingen. (CBS staat voor ‘Centraal Bureau voor de Statistiek’; het is het bureau)
  • Het Cito evalueert zijn toetsmethoden. (Cito staat voor ‘Centraal Instituut voor Toetsontwikkeling’; het is het instituut)
  • Het Nibud heeft zijn voorbeeldberekening aangepast. (Nibud staat voor ‘Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting’; het is het instituut).

Bv’s en nv’s

Veel bedrijven hebben bv of nv in hun naam staan. Dat heeft geen invloed op het verwijswoord, omdat de naam van het bedrijf (bijvoorbeeld Philips) de kern is; die kern is van belang voor de keuze van een verwijswoord. Juist is dus: ‘Philips N.V. presenteert zijn jaarcijfers.’

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar

Bel 085 00 28 428 Bel 085 00 28 428

(gebruikelijke belkosten, geen extra kosten)

Of stel je vraag via social media of per mail

Oefenen met de bezittelijke voornaamwoorden haar, zijn en hun? Doe deze test!