Tv is een afkorting en -loos is een achtervoegsel. Als je een achtervoegsel aan een afkorting plakt, kan dat niet zomaar: tvloos zou onduidelijk zijn. Volgens de officiële spelling moet je een apostrof gebruiken tussen de afkorting en het achtervoegsel: tv’loos, gsm’loos, sms’loos, dvd’loos, cd’loos. Officieel moet je -loos dus hetzelfde behandelen als achtervoegsels zoals -tje en -je. Tv’loos is volgens de officiële spelling dus vergelijkbaar met tv’tje, gsm’etje, sms’je, dvd’tje, cd’tje, wc’tje.

Alternatief: tv-loos

Veel mensen zetten een streepje in afleidingen als tv-looseen tv-loos avondje, een wc-loze trein, een cd-loze autoradio en een dvd-loze computer. (Officieel moet het een tv’loos avondjeeen wc’loze trein, een cd’loze autoradio en een dvd’loze computer zijn.) Tv-loos, pc-loos, enz. zijn dan ook als alternatieve spellingen opgenomen in de spellinglijst op deze website.

Uitzonderingen met streepje

De officiële spelling maakt een uitzondering voor afleidingen met -achtig, -dom, -heid en -schap. Voor die achtervoegsels komt (in combinatie met een afkorting, cijfer of symbool) wél een streepje: tv-achtig, 65+-dom, zzp-heid, non-EU-schap

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar

Bel 085 00 28 428 Bel 085 00 28 428

(gebruikelijke belkosten, geen extra kosten)

Of stel je vraag via social media of per mail