De eigennaam Shakespeare kan samen met andere woorden (drama, actrice, voorstelling) een samenstelling vormen: Shakespearedrama, Shakespeareactrice, Shakespearevoorstelling. Bijvoorbeeld:

  • Ze keek graag naar Engelse uitvoeringen van Shakespearedrama’s.
  • Richard III is een bekend Shakespearedrama.
  • Judi Dench is ook een beroemd Shakespeareactrice.
  • De kaartverkoop voor de Shakespearevoorstelling is begonnen.

Vergelijkbare samenstellingen zijn Beatlesfan, Grimmsprookje, Wolkersroman, Hollywoodacteur en Van Goghtentoonstelling.

Verband met eigennaam verdwenen

Als het verband met de eigennaam op de achtergrond raakt, kan de hoofdletter een kleine letter worden. Zo is wolkersvrouw een aanduiding voor een vrouw die veel zelfvertrouwen heeft en zich niet laat beperken door wat men eventueel van haar vindt. Dat deze vrouw genoemd is naar sommige vrouwen die de schrijver Jan Wolkers beschreef, is op de achtergrond geraakt. Ook hollywoodromantiek is met kleine letter: het heeft de algemene betekenis ‘zoetige en oppervlakkige manier om een verhaal te vertellen’. Het directe verband met de eigennaam Hollywood is verdwenen.

Het is moeilijk te bepalen wanneer een woord ‘ophoudt’ een eigennaam te zijn, en dus met een kleine letter wordt geschreven. Meestal beslissen de naslagwerken dat. Shakespearedrama komt in de woordenboeken en spellinglijsten niet met kleine letter voor, maar shakespearesonnet wel, in de betekenis ‘sonnet bestaande uit drie kwatrijnen en twee slotregels met gepaard rijm’ (het gaat hier dus alleen om de vórm van het sonnet). Over de vraag of shakespearedrama ook zo’n algemene betekenis heeft (iets als ‘meeslepend drama vol intriges’), kun je van mening verschillen. Bijvoorbeeld in:

  • De hele periode van het vertrek en de opvolging van onze directeur is een Shakespearedrama / shakespearedrama geweest.
  • We hebben nieuwe statuten nodig; misschien kunnen we dan dit soort Shakespearedrama’s / shakespearedrama’s in de toekomst voorkomen.

Je kunt in deze zinnen kiezen voor Shakespearedrama - dan vergelijk je de gebeurtenissen met een drama van Shakespeare. Wie vindt dat in shakespearedrama de eigennaam van Shakespeare geen rol meer speelt en het geheel een algemene betekenis heeft, kan echter voor de kleine letter s kiezen.

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar

Bel 085 00 28 428 Bel 085 00 28 428

(gebruikelijke belkosten, geen extra kosten)

Of stel je vraag via social media of per mail