Holland was de naam van de provincie die het land in de Gouden Eeuw (de zeventiende eeuw) over de hele wereld bekend heeft gemaakt. De provincie Holland – met name Amsterdam – was toen een van de belangrijkste handelscentra ter wereld. De naam van die belangrijke provincie is in het buitenland overgegaan op de gezamenlijke Nederlandse provincies, op heel Nederland. Onder meer Fransen, Engelsen, Duitsers en Amerikanen zijn geregeld blijven spreken van Holland als aanduiding voor Nederland.

Ook Nederlanders zelf gebruiken vaak Holland terwijl ze (heel) Nederland bedoelen. Daar is niet iedere Nederlander het mee eens. Van Dale vermeldt expliciet dat Zeeuwen, Groningers, Friezen, Limburgers en Brabanders met Holland juist het Nederland búíten hun provincie bedoelen. De inwoners van deze provincies vinden dus vaak dat ze juist niet in Holland wonen.

Het lidwoord the in The Netherlands wordt soms met een kleine t geschreven en soms met een hoofdletter T. In Engelse naslagwerken wordt meestal geadviseerd om een kleine letter te gebruiken als de naam in lopende tekst voorkomt (‘We live in the Netherlands’) en een hoofdletter in de adressering op een envelop.

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar. Neem contact op via

Bel 085 00 28 428 van 9.30 tot 12.00 uur (op donderdag tot 11.00 uur) en van 13.30 tot 16.00 uur Bel 085 00 28 428 van 9.30 tot 12.00 uur (op donderdag tot 11.00 uur) en van 13.30 tot 16.00 uur

(gebruikelijke belkosten, geen extra kosten)

Of stel je vraag via social media of per mail