De afleidingen zijn Hawaïaans en Hawaiiaans.

Hawaii (Engelse spelling) en Hawai’i (Hawaïaanse spelling) zijn de schrijfwijzen die men in de staat zelf gebruikt en in de Verenigde Staten, waartoe de eilandengroep behoort. Zo’n oorspronkelijke schrijfwijze heet een ‘endoniem’. Hawaï is de vernederlandste spelling, een zogenoemd ‘exoniem’.

Andere voorbeelden van endoniemen zijn: Andalucía, Beijing, Berlin, Göteborg, KyivNordrhein-Westfalen, Paris en Venezia. De bijbehorende exoniemen luiden: Andalusië, Peking, Berlijn, Gotenburg, KievNoord-Rijnland-Westfalen, Parijs en Venetië.

Er zijn geen officiële regels voor het schrijven van aardrijkskundige namen. Zoals uit bovenstaande voorbeelden blijkt, is soms het exoniem, soms het endoniem in het Nederlands ingeburgerd; vaak ook komen beide varianten naast elkaar voor. Kranten, tijdschriften en uitgeverijen trekken over het algemeen hun eigen plan; sommige hebben over de hele linie een voorkeur voor endoniemen, terwijl andere aan exoniemen de voorkeur geven.

De Commissie Anderstalige Namen van de Taalunie houdt handige lijsten bij met aardrijkskundige namen.

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar. Neem contact op via

Bel 085 00 28 428 van 9.30 tot 12.00 uur (op donderdag tot 11.00 uur) en van 13.30 tot 16.00 uur Bel 085 00 28 428 van 9.30 tot 12.00 uur (op donderdag tot 11.00 uur) en van 13.30 tot 16.00 uur

(gebruikelijke belkosten, geen extra kosten)

Of stel je vraag via social media of per mail