Geuit schrijf je zonder trema. Op het eerste gezicht is dat vreemd: de e en de u lijken immers op elkaar te botsen. Daarmee is bedoeld: de e en de u kunnen de tweeklank eu vormen, terwijl dat niet bedoeld is. Maar de u en i vormen al een tweeklank in uiten, en op de eerste letter van een ui komt nooit een trema te staan. Dat geldt ook voor de eerste letter van de ij en de uu: het is geijzeld, zonder trema op de i, en geuurd, zonder trema op de u (uren is een verouderde variant van uieren).

Ook in geautomatiseerd en geouwehoerd komt geen trema, maar de e botst ook niet op de a en de o: ea en eo kunnen niet één klank vormen.

Trema in geëindigd en geëerd

In bijvoorbeeld beëindigd, geëindigd en geëigend is er wel een trema nodig, net als in geëenentwintigd en geëerbiedigd. Op de eerste letter van de klinkercombinaties ei en ee kan dus wel een trema komen te staan.

Trema in geüniformeerd en geïsoleerd

Voor woorden als geuit en geijshockeyd, waarbij drie klinkers op elkaar volgen, gelden dus andere tremaregels dan voor combinaties van twee klinkers. In bijvoorbeeld geüniformeerd, geütiliseerd, geüpgraded, geïnterpreteerd, geïnd, geïsoleerd en beïnvloed is een trema nodig.

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar.

Stel hier je vraag