Taliban is het neervoud van talib (uitspraak: [taliep]). In de meeste woordenboeken en spellinglijsten staan talib en taliban met kleine letter vermeld. Toch is Taliban (met een hoofdletter) als eigennaam van een groep machthebbers in Afghanistan goed te verdedigen. Daarom hebben we Taliban als alternatief opgenomen in onze spellinglijst.

Talib: ‘theologiestudent’, ‘zoekende’

Het Arabische talib betekent oorspronkelijk ‘theologiestudent’ of ‘zoekende, zoeker (in het bijzonder van theologische kennis)’. Inmiddels heeft de meervoudsvorm taliban de specifieke betekenis ‘fundamentalistische islamaanhangers in Afghanistan’ gekregen.

Aanhangers van religieuze stromingen: kleine letter

Namen van religieuze stromingen én hun aanhangers krijgen een kleine letter. Voorbeelden zijn moslims, katholieken, sjiieten en boeddhisten. Volgens de officiële regels hoort taliban ook in dit rijtje thuis, maar in de praktijk krijgt Taliban vaak wél een hoofdletter. Dat komt doordat veel mensen Taliban opvatten als eigennaam, vergelijkbaar met eigennamen als Al Qaida en Hezbollah. In zinnen als ‘De Taliban zijn opgerukt naar de hoofdstad’ is Taliban zeker te verdedigen, ook al is het officieel ‘fout’.

De enkelvoudsvorm talib is in het Nederlands overigens veel minder gebruikelijk dan het meervoud taliban. Vaak is het duidelijker om niet van (een) talib te spreken maar van iemand van de taliban of van een talibanstrijder of talibanaanhanger (of: iemand van de Taliban, Talibanstrijder, Talibanaanhanger).

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar. Neem contact op via

Bel 085 00 28 428 van 9.30 tot 12.00 uur (op donderdag tot 11.00 uur) en van 13.30 tot 16.00 uur Bel 085 00 28 428 van 9.30 tot 12.00 uur (op donderdag tot 11.00 uur) en van 13.30 tot 16.00 uur

(gebruikelijke belkosten, geen extra kosten)

Of stel je vraag via social media of per mail