Engelse samenstellingen die eindigen op een voorzetselbijwoord, krijgen in het Nederlands een streepje. Het gaat in de praktijk meestal om voorzetselbijwoorden die met een klinker beginnen:

  • in: all-in, drive-in, plug-in, sing-in, sit-in, sleep-in, stand-in
  • off: bake-off, face-off, kick-off, spin-off
  • on: add-on, hands-on, slip-on, strap-on
  • out: black-out, burn-out, buy-out, hand-out, lay-out, time-out
  • over: cross-over, flip-over, fly-over, make-over, stop-over, voice-over, walk-over
  • up: back-up, bottom-up, follow-up, make-up, pick-up, pin-up, push-up, runner-up

Uitzonderingen

De meeste gevallen waarin het voorzetselbijwoord met een medeklinker begint, krijgen volgens de officiële spelling geen streepje: breakdown, countdown, lockdown, meltdown, touchdown, cashback, comebackfeedback, kickbackplayback, pushback. Stand-by en top-down zijn wel met een streepje. Standby en topdown komen overigens ook vaak voor en zijn verdedigbaar: de delen zijn echt helemaal samengesmolten tot één geheel. Daarom zijn standby en topdown als varianten opgenomen op onze spellingwebsite.

De enige officiële uitzonderingen waarin het laatste woorddeel met een klinker begint, zijn login (en loginnaam e.d.) en pullover. Op onze spellingsite staan nog een paar gevallen die in de praktijk vaak zonder streepje geschreven worden, zoals backup (en backuppen).

Samenstellingen

Als de woorden met een streepje in een langere samenstelling worden gebruikt, blijft het streepje staan: drive-inwoning, drive-byshootingback-upbestand, bottom-upbenadering, push-upbeha, managementbuy-out. Er mag een extra streepje worden ingevoegd voor de leesbaarheid: drive-in-woning, drive-by-shootingback-up-bestand, bottom-up-benadering, push-up-beha, management-buy-out.

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar

Bel 085 00 28 428 Bel 085 00 28 428

(gebruikelijke belkosten, geen extra kosten)

Of stel je vraag via social media of per mail