Veel mensen hebben geleerd dat het ófwel ‘Dit behoort tot de mogelijkheden’ ófwel ‘Dit is een van de mogelijkheden’ is. De constructie ‘Dit behoort tot een van de mogelijkheden’ wordt vaak gezien als een verhaspeling van die twee. Na behoren tot volgt namelijk gewoonlijk iets meervoudigs, of iets wat een verzameling of groep aanduidt. ‘De mogelijkheden’ is wél een verzameling, ‘een van de mogelijkheden’ niet: dat is één exemplaar.

Zinnen met ‘behoren tot een van de ...’ komen in de praktijk echter tamelijk vaak voor. Kennelijk ziet lang niet iedereen het als een bezwaar dat iets of iemand logischerwijs niet tot één exemplaar (van een verzameling) kan horen. ‘Behoren tot een van de ...’ is voor veel mensen vermoedelijk gewoon een iets nadrukkelijkere variant van ‘behoren tot de ...’ Wie bijvoorbeeld van voetballer Kylian Mbappé zegt dat hij ‘tot een van de beste aanvallers ter wereld behoort’, wil dus extra benadrukken dat Mbappé in zijn/haar ogen een unieke speler is. ‘Mbappé behoort tot de beste aanvallers ter wereld’ en ‘Mbappé is een van de beste aanvallers ter wereld’ zijn wat neutraler.

Vooralsnog lijken zinnen met ‘behoren tot een van de ...’ nog niet algemeen geaccepteerd te zijn. De taalnorm is wel wat aan het verschuiven: voor steeds meer mensen geldt ‘behoren tot een van de ...’ óók als goed Nederlands.

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar

Bel 085 00 28 428 Bel 085 00 28 428

(gebruikelijke belkosten, geen extra kosten)

Of stel je vraag via social media of per mail