Wat is juist: welkomstdrankje en welkomstgroet, of welkomsdrankje en welkomsgroet?

In dit soort samenstellingen is welkomst het gebruikelijkst: welkomstdrankje, welkomstgroet, welkomstgeschenk, welkomstlied, enz.

Welkomstgroet

Welkom is oorspronkelijk een bijvoeglijk naamwoord, bijvoorbeeld in ‘een welkome afwisseling’ en ‘Zij heten de gasten welkom.’ Welkomst is een zelfstandig naamwoord (‘Zij hadden hem een prachtige welkomst bereid’). In het Nederlands is het gewoner om samenstellingen te vormen van twee zelfstandige naamwoorden dan van een bijvoeglijk naamwoord en een zelfstandig naamwoord. Vandaar dat samenstellingen met welkomst van oudsher meer voorkomen dan die met welkom.

Welkomsgroet

In de loop van de negentiende eeuw werd welkom gaandeweg óók een zelfstandig naamwoord. Het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT) maakt expliciet melding van dit nieuwe gebruik van welkom, bijvoorbeeld in ‘We kregen een warm welkom.’ Dat maakt dat een een drankje, woord, lied of cadeau bij een welkom ook welkomsdrankje, welkomswoord, welkomslied en welkomscadeau genoemd kunnen worden (met een tussen-s tussen de delen van de samenstelling).