Waar komt de uitdrukking om de hete brij heen draaien vandaan en wat wordt ermee bedoeld?

Om de hete brij heen draaien heeft verschillende betekenissen. Vaak is bedoeld dat er iets moeilijks moet worden aangepakt, maar dat dit niet gebeurt. Er is juist sprake van geaarzel en getreuzel. Ook kan de uitdrukking betekenen dat iemand niet ronduit zegt wat hij bedoelt, maar allerlei vage woorden gebruikt. Een derde betekenis is: ‘iets heel graag willen, begerig naar iets zijn’.

De uitdrukking om de hete brij heen draaien was oorspronkelijk langer. Een oudere variant is eromheen lopen als de kat (of: een vlieg) om de hete brij. Als een kat van iets wil eten wat nog te heet is, gaat hij steeds aan een andere kant van zijn bak proberen of het dáár misschien minder heet is. Hij blijft dus maar om zijn bak heen draaien. Een vlieg blijft ook rondvliegen tot het eten dat hij wil hebben voldoende is afgekoeld. Zo kon de uitdrukking om de hete brij heen draaien twee figuurlijke betekenissen krijgen: ongeduldige begeerte én besluiteloosheid, niet durven ‘aanvallen’.

Brei met een korte ei betekent iets anders. Lees meer hierover op onze brij/brei-pagina. En waarom het heen draaien is en niet heendraaien, leggen we op deze pagina uit.