Wat voor koning Willem-Alexander geldt, geldt ook voor koningin Máxima. Koning en koningin zijn functieaanduidingen, en zulke woorden krijgen in principe een kleine letter – of het nu om een putjesschepper, een directeur of een staatshoofd gaat.

Zijne Majesteit krijgt wél een hoofdletter: ‘Vandaag viert Zijne Majesteit zijn verjaardag.’ Als koning na Zijne Majesteit staat, zoals in Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, dan is een hoofdletter te verdedigen, puur voor het oog. Ook andere vormen van koninklijke titulatuur krijgen hoofdletters: (Zijne/Hare) Koninklijke HoogheidHoogheidSire, etc.

Koninklijk

Omdat (het) Koninklijk Huis een eigennaam is, wordt deze aanduiding met twee hoofdletters geschreven. Maar koninklijke familie is met kleine letters – dit is een algemene aanduiding voor de hele familie Van Oranje-Nassau. (Overigens is niet ieder lid van de koninklijke familie lid van het Koninklijk Huis; dat zijn alleen het staatshoofd, de mogelijke troonopvolgers en hun eega’s.) Ook koningshuis is met een kleine letter, omdat dit als ‘gewoon’ woord geldt en niet als eigennaam.

Koning Winter

In de benaming Koning Winter krijgt het woord koning wél een hoofdletter. Het is in zijn geheel de naam van de personificatie van de winter. 

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 2 steun je Onze Taal. Bedankt!

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar

Bel 085 00 28 428 Bel 085 00 28 428

(gebruikelijke belkosten, geen extra kosten)

Of stel je vraag via social media of per mail