Wat is juist: 'Klik op de afbeelding' of 'Click op de afbeelding'?

'Klik op de afbeelding' is juist. Alle recente naslagwerken vermelden het werkwoord klikken, en niet clicken, in de 'computermuis-betekenis'. Volgens de grote Van Dale (2005) betekent klikken 'de knop van een computermuis indrukken en loslaten om een programma of functie te (des)activeren of een link te volgen'. Ook samengestelde werkwoorden als aanklikken, dubbelklikken en wegklikken worden geheel op z'n Nederlands geschreven; het is dus niet aanclicken, dubbelclicken of wegclicken. Alleen leftclicken en rightclicken zijn nog grotendeels 'op z'n Engels'.

Deze betekenis van klikken is waarschijnlijk gebaseerd op het Engelse to click, maar zou net zo goed in het Nederlands ontstaan kunnen zijn: als je een muisknop indrukt, hoor je een klikgeluid. Dat klikken ook andere betekenissen heeft, zoals 'verraden' ('Jim klikte bij de meester') en 'boteren' ('Het klikte meteen tussen hen'), is bij het ingeburgerd raken van deze relatief nieuwe betekenis kennelijk geen belemmering geweest.

Ook het zelfstandig naamwoord heeft twee k's: klik en muisklik, niet click en mouseclick. Het gewoonste meervoud is klikken, al komt kliks ook wel voor: 'U bent slechts enkele klikken (kliks) verwijderd van een unieke collectie boeken.'

Click is juist in de samenstelling clickfonds ('beleggingsfonds dat behaalde koerswinsten bij een bepaald koersniveau tussentijds veilig stelt'). Click betekent volgens het woordenboek van Koenen (2006) 'keer dat in een clickfonds de koerswinst zeker wordt gesteld'.

In clicksong betekent click weer iets anders. Van Dale beschrijft het als een "klakkende taalklank, die vooral bij Zuid-Afrikaanse volken voorkomt". Een clicksong is een lied met clicks (ook wel: kliks), dat door bepaalde volkeren in Zuidelijk Afrika gezongen wordt (meer informatie vindt u op ons weblog).