Hoe noem je Nederland in het Engels: the Netherlands of Holland?

De officiële Engelse aanduiding van Nederland is the Netherlands. In het buitenland is Nederland echter vooral bekend als Holland. Dat was de naam van de provincie die het land in de Gouden Eeuw (de zeventiende eeuw) over de hele wereld bekend heeft gemaakt. De provincie Holland – met name Amsterdam – was toen een van de belangrijkste handelscentra ter wereld. De naam van die belangrijke provincie is in het buitenland overgegaan op de gezamenlijke Nederlandse provincies, op heel Nederland. Onder meer Fransen, Engelsen, Duitsers en Amerikanen zijn geregeld blijven spreken van Holland als aanduiding voor Nederland.

Ook Nederlanders zelf gebruiken vaak Holland terwijl ze (heel) Nederland bedoelen. Daar is niet iedere Nederlander het mee eens. Van Dale vermeldt expliciet dat Zeeuwen, Groningers, Friezen, Limburgers en Brabanders met Holland juist het Nederland búíten hun provincie bedoelen. De inwoners van deze provincies vinden dus vaak dat ze juist niet in Holland wonen.

Het lidwoord the in The Netherlands wordt soms met een kleine t geschreven en soms met een hoofdletter T. In Engelse naslagwerken wordt meestal geadviseerd om een kleine letter te gebruiken als de naam in lopende tekst voorkomt (‘We live in the Netherlands’) en een hoofdletter in de adressering op een envelop.