Geheim agent bestaat uit een bijvoeglijk naamwoord (geheim) en een zelfstandig naamwoord (agent). Bijvoeglijke naamwoorden staan bijna altijd los voor het woord waar ze iets over zeggen. Dat is ook hier zo.

Het komt weleens voor dat een bijvoeglijk naamwoord één geheel vormt met het woord waar het bij hoort. Bekende voorbeelden zijn breedband, platbodem, fijnstof en hogeschool. Deze woorden hebben duidelijk één hoofdklemtoon: bréédband, plátbodem, hogeschóól. In geheim agent is dat anders: daar krijgen geheim en agent allebei nadruk. Dat is een aanwijzing dat geheim agent geen samenstelling is, maar een woordgroep. Het Duitse Geheimagent is trouwens wél een samenstelling.

De alerte geheim agent

In een geheim agent en de geheim agent staat doorgaans geen buigings-e achter geheim. Dat is anders bij bijvoorbeeld een alerte agent en de kalme agent. Normaal gesproken krijgt een bijvoeglijk naamwoord een buigings-e als het iets zegt over een de-woord. In functiebenamingen (zoals geheim agent en literair agent) blijft die buigings-e vaak weg. Vergelijkbaar zijn de algemeen directeur, de plastisch chirurg en de muzikaal leider.

Geheim agenten

Als meervoud van geheim agent zijn zowel geheim agenten als geheime agenten juist. De vorm zonder buigings-e lijkt het vaakst voor te komen.

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 2 steun je Onze Taal. Bedankt!

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar

Bel 085 00 28 428 Bel 085 00 28 428

(gebruikelijke belkosten, geen extra kosten)

Of stel je vraag via social media of per mail