Wat is juist: de ss Rotterdam of het ss Rotterdam?

Het is allebei juist.

Ss staat voor 'stoomschip', en dat is een het-woord: het stoomschip en het ss zijn dus juist. Dat pleit voor het ss Rotterdam: 'We zijn op het ss Rotterdam geweest.' Het is bijvoorbeeld ook het ROC Westerschelde en het AZC Den Helder (waarin roc en azc voor 'het regionaal opleidingscentrum' respectievelijk 'het asielzoekerscentrum' staan).

De afkorting ss wordt in ss Rotterdam echter zelden voluit uitgesproken of geschreven; waar de letters precies voor staan is op de achtergrond geraakt. Daarom is het mogelijk om Rotterdam als kern van het vaste geheel ss Rotterdam te beschouwen, en in dat geval is het lidwoord de mogelijk. Namen van schepen zijn namelijk doorgaans de-woorden: de Rotterdam, de Costa Concordia. Naast 'We zijn op de Rotterdam geweest' is dus ook 'We zijn op de ss Rotterdam geweest' mogelijk. 

Dat het ss Rotterdam de oudste papieren heeft, blijkt uit de krantenarchieven: tot aan de tweede helft van de jaren tachtig werd er vrijwel altijd geschreven over het ss Rotterdam - overigens kwam de naam aanvankelijk slechts zelden voor in de kranten. Toen het schip vaak in het nieuws kwam (vanwege de mogelijke sloop, het asbest en de restauratie), is het lidwoord de snel opgekomen; de ss Rotterdam is tegenwoordig zelfs iets gebruikelijker dan het ss Rotterdam.

De eigenaar van het schip gebruikt op zijn website vrijwel altijd het ss Rotterdam. Het is niet verwonderlijk dat men in maritieme kringen vasthoudt aan het. Maar de ss Rotterdam als algemene 'uitgebreide' variant van de Rotterdam is niet 'fout'. 

Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld de/het ms Victoria, waarin ms voor 'motorschip' staat: zowel de ms Victoria als het ms Victoria is juist.