Een beetje vreemd is dat wel, want wc is een afkorting van watercloset, en dat is een het-woord. Normaal gesproken krijgt een afkorting hetzelfde lidwoord als het voluit geschreven (kern)woord. Zo is het het IQ, omdat het ook het (intelligentie)quotiënt is, en het KB vanwege het Koninklijk Besluit. Daarnaast is het bijvoorbeeld de pc (de personal computer) en de hc (de hoofdconducteur).

Waarom het dan toch de wc is, is moeilijk na te gaan. Een mogelijke verklaring is dat de afkorting wc niet in het Nederlands ontstaan is uit het voluit geschreven watercloset. Het Nederlands heeft wc aan het einde van de negentiende eeuw direct als afkorting uit het Engels overgenomen. The W.C. is in dat geval in het Nederlands direct ‘overgezet’ in de wc, zonder dat men erbij stilstond dat deze afkorting staat voor het het-woord watercloset.

Afkortingen uit andere talen

Bij afkortingen die uit vreemde talen zijn overgenomen, komt het lidwoord meestal overeen met een Nederlands zelfstandig naamwoord dat hetzelfde betekent als het uitgeschreven (kern)woord van de buitenlandse afkorting. Vaak is er niet alleen een overeenkomst in betekenis, maar ook in vorm. Voorbeelden:

  • het ANC (African National Congress), het-woord vanwege het congres
  • de PS (Parti Socialiste), de-woord vanwege de partij
  • de SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschlands), de-woord vanwege de partij
  • de NATO (North Atlantic Treaty Organization), de-woord vanwege de organisatie
  • het WTC (World Trade Center), het-woord vanwege het centrum

Overigens bestaan hier wel uitzonderingen op. De afkorting FBI bijvoorbeeld staat voor ‘Federal Bureau of Investigation’, dus je zou – vanwege het bureau – eerder het FBI verwachten. Toch is in de praktijk alleen de FBI algemeen gangbaar.

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar. Neem contact op via

Bel 085 00 28 428 van 9.30 tot 12.00 uur (op donderdag tot 11.00 uur) en van 13.30 tot 16.00 uur Bel 085 00 28 428 van 9.30 tot 12.00 uur (op donderdag tot 11.00 uur) en van 13.30 tot 16.00 uur

(gebruikelijke belkosten, geen extra kosten)

Of stel je vraag via social media of per mail