Kun je naast ‘Een rondleiding door het kasteel behoort tot de mogelijkheden’ ook zeggen: ‘Een rondleiding door het kasteel behoort tot een van de mogelijkheden’?

Volgens veel mensen kan dat niet. Behoren tot een van de mogelijkheden is namelijk te zien als een verhaspeling (contaminatie) van behoort tot de mogelijkheden en is een van de mogelijkheden. Dat komt overeen met wat in de recente taaladviesboeken staat:

  • Jan Renkema keurt in de Schrijfwijzer (2012) ‘Hij behoort tot een van de beste voetballers’ af.
  • Theo de Boer keurt in het Taalhandboek Nederlands van Van Dale (2011) ‘Hij behoort tot een van de beste voetballers ter wereld’ af.
  • Erik Tiggeler keurt in de Vraagbaak Nederlands (2011) de zin ‘Bezorging aan huis behoort nu ook tot een van de mogelijkheden’ af.

Behoren tot een van de ... komt toch tamelijk vaak voor. Kennelijk zien veel mensen het niet als een bezwaar dat iets of iemand wel tot een verzameling of groep kan behoren (zoals de groep beste voetballers), maar niet tot één exemplaar van zo’n groep. Behoren tot een van de ... is voor hen vermoedelijk gewoon een iets nadrukkelijkere variant van behoren tot de ... Wie van Arjen Robben zegt dat hij tot een van de beste aanvallers ter wereld behoort, wil dus extra benadrukken dat Robben in zijn/haar ogen een unieke speler is. Robben behoort tot de beste aanvallers ter wereld is wat neutraler

Vooralsnog bevatten zinnen met behoren tot een van de ... voor veel mensen een fout. Op Taaladvies.net, de taaladvieswebsite van de Nederlandse Taalunie, wordt echter gesteld dat de taalnorm wat deze kwestie betreft aan het verschuiven is, en dat behoren tot een van de ... voor steeds meer mensen zelfs al tot de standaardtaal behoort.