Wat is juist: ‘een alcoholische vader’ of ‘een alcoholistische vader’?
 

Zowel ‘een alcoholische vader’ als ‘een alcoholistische vader’ is mogelijk. Wel is een alcoholistische vader gebruikelijker, omdat dit beter aansluit bij het zelfstandig naamwoord alcoholist. Daarnaast wordt bijvoorbeeld gesproken van alcoholische dranken.

Alcoholisch

Alcoholisch betekent meestal ‘alcohol bevattend, alcoholhoudend’, zoals in alcoholische cocktails. In alcoholische neuropathie (een ziekte waarbij het zenuwstelsel beschadigd is), betekent het ‘door alcohol veroorzaakt’. Het kan echter ook ‘aan alcoholische dranken verslaafd’ betekenen. Al in de zesde druk van Van Dale (1924) staat het voorbeeld een alcoholische stukadoor. In latere drukken treffen we een alcoholische advocaat en een alcoholische huisvader aan. In de recentste druk (2015) wordt alleen vermeld dat alcoholisch ook alcoholistisch kan betekenen. In de handwoordenboeken van Van Dale en Prisma wordt dat laatste overigens niet vermeld.

Alcoholistisch

Alcoholistisch is afgeleid van alcoholisme/alcoholist. Het betekent ‘verslaafd aan alcoholische drank’. Het lijkt erop dat alcoholistisch de afgelopen decennia gebruikelijker is geworden dan alcoholisch in woordgroepen als een alcoholistische moeder en alcoholistische pubers. Alcoholische is hier echter niet fout.