In samenstellingen is welkomst- gebruikelijker dan welkom-: welkomstdrankje, welkomstgroet, welkomstgeschenk, welkomstlied, enz.

Welkomstgroet

Welkomst is een zelfstandig naamwoord. Het past in een zin als ‘Het was een welkomst die voelde als thuiskomen.’ In het Nederlands is het heel gebruikelijk om samenstellingen te vormen van twee zelfstandige naamwoorden. Vandaar dat samenstellingen met welkomst- van oudsher meer voorkomen dan die met welkom: welkomstdrankje, welkomstwoord, welkomstlied en welkomstcadeau, enz.

Welkomsgroet

Welkom is oorspronkelijk een bijvoeglijk naamwoord, bijvoorbeeld in ‘een welkome afwisseling’ en ‘Zij heten de gasten welkom.’ In de loop van de negentiende eeuw werd welkom gaandeweg óók een zelfstandig naamwoord. Het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT) maakt expliciet melding van dit nieuwe gebruik van welkom, bijvoorbeeld in ‘We kregen een warm welkom.’ Het zelfstandig naamwoord het welkom lijkt tegenwoordig gebruikelijker dan de welkomst. Dat maakt dat ook welkomsdrankje, welkomswoord, welkomslied en welkomscadeau mogelijk zijn (met een tussen-s tussen de delen van de samenstelling).

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 2 steun je Onze Taal. Bedankt!

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar

Bel 085 00 28 428 Bel 085 00 28 428

(gebruikelijke belkosten, geen extra kosten)

Of stel je vraag via social media of per mail