Print deze pagina

Naar aanleiding van / na aanleiding van

Zijn naar aanleiding van en na aanleiding van allebei juist?

Nee, naar aanleiding van is juist; alleen deze combinatie komt als vaste verbinding voor in de woordenboeken. Van Dale (2005) vermeldt bij naar aanleiding van: "naar de oorzaak en gelegenheid, door iets gegeven, daartoe gebracht door – (vaak gebruikt als aanhef van een brief)". Naar aanleiding van uw vacature betekent dus letterlijk iets als: 'als gevolg van het lezen van uw vacature': je duidt ermee aan dat je in actie komt door wat je in de vacature hebt gelezen.

De vergissing na aanleiding van komt vaak voor, waarschijnlijk doordat de slot-r van naar vaak niet of niet goed hoorbaar is. Na drukt altijd een volgorde uit; het betekent 'volgend op' (zoals in de een na de ander en na de vergadering). Na aanleiding van zou dus iets moeten betekenen als 'volgend op de aanleiding van', en dat is vreemd. In bijvoorbeeld 'Na het lezen van uw brief besloot ik direct te antwoorden' en 'Na verloop van tijd herstelde ze helemaal van haar ziekte' is na wel goed gebruikt.

Andere combinaties waarin alleen naar juist is: al naar gelang ('naarmate'), naar mijn idee ('volgens mij'), naar mijn mening ('volgens mij'), naar verhouding ('vergeleken met ...'), naar verwachting, het naar zijn zin hebben.

In de Algemene Nederlandse Spraakkunst (ANS, 1997) staat een overzicht van combinaties als naar aanleiding van (ze worden voorzetseluitdrukkingen genoemd).

Verwante adviezen

Trefwoorden

laatste wijziging: 27-12-2014
terug
Jaarwoord banner
webwinkel