Onder viennoiserie vallen “fijne bakkersproducten die geen brood zijn”, zoals Le Petit Robert het – in het Frans – omschrijft. Wat er allemaal onder valt, vermeldt de Franse Wikipedia.

In Vlaanderen is de term viennoiserie wat langer in gebruik dan in Nederland. Van Dale heeft het woord in 2006 opgenomen in de onlineversie van zijn woordenboek. 

Viennois is het Franse woord voor ‘Weens, uit Wenen’, maar wat viennoiserie met de Oostenrijkse hoofdstad te maken heeft, is niet helemaal duidelijk. Sommigen vermoeden dat de croissant (die zeker in Wenen is uitgevonden) het uitgangspunt is geweest bij het maken van deze zoete baksels. Het verhaal gaat dat koningin Marie Antoinette de viennoiserie in Frankrijk heeft geïntroduceerd. Marie Antoinette was immers geboren in Wenen. Ze had heimwee in Versailles en vroeg de bakkers aan het hof of die deze Weense broodjes voor haar wilden bakken. Of dit verhaal klopt, is echter onduidelijk. 

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar.

Stel hier je vraag