Er zijn dus drie mogelijkheden: van je welste, van jewelste en vanjewelste. Het gebruikelijkst lijkt van jewelste. Voor die spelling kiezen we daarom in ons tijdschrift Onze Taal. Voor het wel of niet aan elkaar schrijven van dit soort veelvoorkomende combinaties bestaat geen vaste regel. Daardoor ontstaat er ook variatie. Soms smelt zo’n combinatie in de loop van de jaren samen tot één woord, soms blijven er langere tijd varianten bestaan.

Waar komt van jewelste vandaan?

Jewelste bestaat uit je, dat hier ‘jouw’ betekent, en de overtreffende trap van wel (‘goed’). De uitdrukking van je welste betekende oorspronkelijk zoveel als ‘behorend tot de ‘beste’ in zijn soort’. In ‘Het is een ... van jewelste’ staat op de puntjes meestal iets wat je als zeer positief óf juist zeer negatief ervaart. Een nummer-1-hit van jewelste is dus een enorme nummer-1-hit en een lawaaioverlast van jewelste wil zeggen dat de overlast ongekend is.

Het bezittelijk voornaamwoord je in jewelste had oorspronkelijk als functie de gesprekspartner(s) bij het onderwerp te betrekken. Met ‘Het was een storm van jewelste’ zeg je dus eigenlijk: ‘wij hebben geen van beiden (of: geen van allen) zo’n storm meegemaakt’. Dit gebruik van je kom je ook tegen in bijvoorbeeld ‘Dit is je reinste willekeur!’

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar

Bel 085 00 28 428 Bel 085 00 28 428

(gebruikelijke belkosten, geen extra kosten)

Of stel je vraag via social media of per mail