Sponsoren (‘financieel steunen’) schrijf je met twee o’s, net als in de taal van herkomst, het Engels: to sponsor. De tweede o in dit werkwoord is in het Nederlands meer een doffe uh-klank dan een duidelijke oh-klank. Dat verklaart waarom sponseren - sponserde - gesponserd nogal eens voorkomt, ook al is het niet juist. 

Monitoren - monitorde - gemonitord

Bij andere werkwoorden die uit het Engels zijn geleend, is de o beter te horen. Bijvoorbeeld in monitoren (‘toezicht houden op’): dat wordt uitgesproken met de klemtoon op de eerste lettergreep en met een duidelijke o-klank in de derde lettergreep. In monitorde - gemonitord klinkt de tweede o meestal als een oh-klank. De spelling past hier dus goed bij de uitspraak. Overigens komt de uitspraak ‘mónitoorde - gemónitoord’ ook wel voor (maar dat verandert niets aan de spelling).

Tutoren - tutorde - getutord

Het werkwoord tutoren (‘iemand (vaak een student) begeleiden’) heeft een Nederlandse uitspraak (met een duidelijke o) en een meer Engelse uitspraak, waarin de o meer een doffe uh-klank is (iets als ‘tjuu-tuh-ruhn’). Ook hier maakt dat voor de spelling niet uit: tutoren - jij tutort - tutorde - getutord is juist.

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar

Bel 085 00 28 428 Bel 085 00 28 428

(gebruikelijke belkosten, geen extra kosten)

Of stel je vraag via social media of per mail