Wat is het verschil tussen rechtelijk en rechterlijk?
Rechterlijk gebruik je voor alles wat te maken heeft met de rechter en het rechtswezen. Rechtelijk betekent in het algemeen ‘volgens het recht, juridisch’.
De woorden rechtelijk en rechterlijk hebben een verschillende betekenis.
Rechterlijk
Rechterlijk heeft betrekking op een rechter, het rechtswezen of de rechtspleging. Rechterlijk komt vaak voor, onder meer in een rechterlijk ambtenaar, op rechterlijk bevel, een rechterlijke dwaling, een rechterlijke dwangsom, een rechterlijk pardon, de rechterlijke organisatie, de rechterlijke waardigheid, een rechterlijk verbod en een rechterlijk vonnis.
Rechtelijk
Rechtelijk is het bijvoeglijk naamwoord bij recht. Het betekent ‘volgens het recht, wettig’ of ‘het recht betreffend, juridisch’. Rechtelijk komt niet zo vaak los voor. Bekende voorbeelden zijn iets rechtelijk bezitten en geschillen van rechtelijke aard.
Er zijn wel veel woorden die op rechtelijk eindigen, zoals strafrechtelijk, bestuursrechtelijk, auteursrechtelijk en zakenrechtelijk. Deze woorden hebben betrekking op de genoemde vorm van recht (strafrecht, bestuursrecht, enz.).
Gerechtelijk
Ook in gerechtelijk staat er geen r voor -lijk. Dit woord hoort namelijk bij gerecht in de betekenis ‘rechtsprekend lichaam’. Het betekent ‘het gerecht betreffend, de rechtspraak betreffend’. Voorbeelden: een gerechtelijke aanmaning, een gerechtelijke beslissing, een gerechtelijk verhoor, gerechtelijke vervolging.
Blij met deze uitleg?
Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!
Toch nog een vraag?
Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar.
https://onzetaal.nl/taalloket/vraag-stellen