Dat hybrideauto (en hybride-auto, met verduidelijkend streepje) én hybride auto goed zijn, komt doordat hybride zowel een zelfstandig naamwoord is (de hybride) als een bijvoeglijk naamwoord (‘iets is hybride’).

Met het zelfstandig naamwoord hybride kun je samenstellingen vormen: hybrideauto, hybridetechniek, hybridefiets, hybridetrend, enz. De hoofdklemtoon ligt dan steeds op hybride. Ook hybride-auto (met een streepje voor de leesbaarheid) is goed.

Als je hybride als een bijvoeglijk naamwoord beschouwt, kun je het los voor het woord zetten waar het iets over zegt. Dan krijg je woordgroepen als een hybride auto, een hybride fiets, een hybride techniek en hybride vergaderen, hybride werken, enz. De hoofdklemtoon ligt dan, anders dan in een samenstelling, op dat zelfstandig naamwoord: hybride áúto.

Alleen hybrideauto/hybride-auto en hybridefiets zijn gebruikelijk als samenstellingen. Gebruikelijke woordgroepen zijn bijvoorbeeld: hybride sportveld (een sportveld met kunst- en echt gras), hybride onderwijs (online en fysiek) en hybride oorlog (waarbij traditionele militaire middelen én bijvoorbeeld cyberaanvallen worden ingezet).

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar

Bel 085 00 28 428 Bel 085 00 28 428

(gebruikelijke belkosten, geen extra kosten)

Of stel je vraag via social media of per mail