In de betekenis ‘herdenken, terugdenken aan’ is zich herinneren juist. Ook in de betekenis ‘onthouden hebben’ is het een wederkerend werkwoord. Een paar voorbeelden:

  • Ik herinner me mijn opa als een heel aardige man.
  • Je weet nooit hoe andere mensen zich jou zullen herinneren
  • Ze konden zich het voorval nog goed herinneren.
  • Kun je je de Duitse voorzetsels met de derde naamval herinneren?

Toch zijn er woordenboeken die vermelden dat herinneren ook zonder wederkerend voornaamwoord voorkomt. Van Dale Hedendaags Nederlands geeft de voorbeelden: ‘We herinneren Henk als een gedreven vakman’ en ‘Hij wordt herinnerd als een groot dichter.’ Deze zinnen kunnen echter zeker niet voor iedereen door de beugel. 

Zinnen met zich herinneren lijken soms wat gewrongen te klinken. In plaats van ‘Wij herinneren ons haar als een bevlogen docente’ kan gekozen worden voor ‘Wij gedenken haar als een bevlogen docente’ of ‘Zij blijft in onze herinnering die bevlogen docente.’

Herinneren aan

Herinneren aan betekent ‘iemand doen terugdenken aan, iemands aandacht vestigen op’. Nu is herinneren geen werderkerend werkwoord. Een paar voorbeelden:

  • Wil je me daar vanavond nog even aan herinneren? (me is lijdend voorwerp)
  • De geur herinnerde hem aan zijn jeugd. (hem is lijdend voorwerp)
  • Iemand zou de directie moeten herinneren aan haar beloftes. (de directie is lijdend voorwerp)

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar. Neem contact op via

Bel 085 00 28 428 van 9.30 tot 12.00 uur (op donderdag tot 11.00 uur) en van 13.30 tot 16.00 uur Bel 085 00 28 428 van 9.30 tot 12.00 uur (op donderdag tot 11.00 uur) en van 13.30 tot 16.00 uur

(gebruikelijke belkosten, geen extra kosten)

Of stel je vraag via social media of per mail