Veel mensen zullen K3 vooral kennen als de naam van een Belgisch-Nederlandse meidengroep. Maar K3 heeft sinds 2006 ook een andere betekenis: de K3 of de K3-eilanden is de verzamelnaam voor de Caraïbische eilanden Bonaire, Saba en Sint-Eustatius. Dit zijn sinds 2010 bijzondere gemeenten van Nederland (ook wel openbare lichamen genoemd). Aruba, Curaçao en Sint-Maarten zijn landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Waarom K3? De K staat voor ‘klein’: het zijn de drie kleinste Caraïbische eilanden die bij Nederland horen, qua oppervlakte en qua inwonertal. En het is makkelijk om naar die drie eilanden met één term te kunnen verwijzen. Wie de afkorting bedacht heeft, is niet bekend. De afkorting past in elk geval bij vergelijkbare aanduidingen als G8 (de ‘Grote Acht’: de belangrijkste industrielanden). Overigens is de aanduiding BES-eilanden veel gewoner dan K3-eilanden: BES staat voor ‘Bonaire, (Sint-)Eustatius en Saba’.

Andere afkortingen die bij de Nederlandse Antillen horen: ABC-eilanden voor Aruba, Bonaire en Curaçao (de Benedenwindse Eilanden) en SSS-eilanden voor Saba, Sint-Maarten en Sint-Eustatius (de Bovenwindse Eilanden).

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar

Bel 085 00 28 428 Bel 085 00 28 428

(gebruikelijke belkosten, geen extra kosten)

Of stel je vraag via social media of per mail