Is ‘De fusie is besproken geworden’ een goede zin? Of moet geworden weg?
De voorkeur gaat uit naar ‘De fusie is besproken’, zonder geworden erbij.
Het gaat hier om een lijdende (of passieve) zin in de voltooid tegenwoordige tijd. De onvoltooid tegenwoordige tijd van dezelfde zin is ‘De fusie wordt besproken’, de onvoltooid verleden tijd is ‘De fusie werd besproken.’
Net als bij de voltooid tegenwoordige tijd van worden zelf (is geworden) stond in lijdende zinnen in die tijd oorspronkelijk óók het voltooid deelwoord geworden. Tegenwoordig blijft dit in de standaardtaal achterwege en staat er alleen een hulpwerkwoord van tijd in de zin: is of zijn.
Dynamischer?
Dat neemt niet weg dat je soms nog zinnen aantreft als ‘Die beslissing is na rijp beraad genomen geworden.’ Volgens de Algemene Nederlandse Spraakkunst (1997) zou die toevoeging van geworden de zin voor sommige mensen “weer meer het karakter van een ‘dynamisch passief’ geven”. Hiermee wordt bedoeld dat geworden de gedachte oproept aan degene(n) door wie de beslissing werd genomen. In ‘Die beslissing is na rijp beraad genomen’, zonder geworden, zijn de uitvoerders van de handeling geheel op de achtergrond geraakt. Maar dit nuanceverschil wordt door vrijwel niemand nog zo ervaren.
Blij met deze uitleg?
Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!