Typefout en typfout zijn allebei juist volgens de officiële spelling. Typfout ligt misschien iets meer voor de hand.

Typefout

Typefout is een samenstelling van type en fout. Type is een zelfstandig naamwoord met verschillende betekenissen, waaronder ‘gegoten letter’. Een typefout was van oorsprong een fout in het zetwerk: er stond een verkeerde (gegoten) letter in het zetsel. Tegenwoordig kent bijna niemand die technische achtergrond meer en is deze betekenis van type nauwelijks meer bekend. Type komt vooral nog voor in samenstellingen: typefout, typecursus en typemachine.

Typfout

De samenstelling typfout bevat de werkwoordstam typ (die zónder e wordt geschreven; zie deze pagina). Met een typfout is dus ‘een fout bij het typen’ bedoeld. Een typcursus is ‘cursus om te leren typen’, en typmachine voor een ‘machine om mee te typen’. Samenstellingen als zetfout (van zetten) en tikfout (van tikken) zijn op vergelijkbare wijze opgebouwd.

Een voordeel van typfout boven typefout is dat de spelling met typ automatisch de juiste uitspraak ‘tiepfout’ oproept. De spelling met type kan een andere uitspraak suggereren: ‘tiepuh-fout’ of zelfs ‘taipfout’.

Typfouten zijn overigens geen taalfouten – wie een typfout maakt, weet wel hoe het moet, maar maakt door slordigheid of haast een fout(je).

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar.
https://onzetaal.nl/taalloket/vraag-stellen