Wat is juist: stiekum of stiekem?

Stiekem is juist. Dit woord betekent ‘in het geheim’, ‘zonder dat anderen ervan afweten’, en ook wel: ‘achterbaks, in het geniep’.

Stiekem: Bargoens

Stiekem is van oorsprong een Bargoens woord: het behoorde aanvankelijk tot de geheimtaal van dieven en zwervers. Het is vermoedelijk in de loop van de negentiende eeuw in het algemene taalgebruik beland. 

Waar stiekem vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. Het kan volgens het Etymologisch Woordenboek van het Nederlands teruggaan op een Jiddisch woord voor ‘stil’, sjtieke. Sjtieke zou van het Hebreeuwse werkwoord sataq (‘zwijgen, stil zijn’) kunnen komen. De m die achter sjtieke is gevoegd, zou dan een loze toevoeging zijn. Een andere mogelijkheid is dat stiekem teruggaat op het Jiddische werkwoord sjtiekenen (‘zwijgen’). De n van de stam sjtieken zou dan een m zijn geworden.

Stiekum: niet goed

De spelling stiekum komt al lange tijd geregeld voor, maar is nooit een toegestane variant geweest in woordenboeken en spellinglijsten. Dat maakt stiekem tot een geliefd woord voor dicteeschrijvers.