Wat is een portal? En is er ook een Nederlandse naam voor?

Portal is Engels voor 'toegangspoort, ingang'. Het woord is in het Nederlands overgenomen in de betekenis "webtoegang, website die bedoeld is als startpunt bij het surfen op internet en die, naast doorklikmogelijkheden naar andere sites, vaak ook nieuws, het weerbericht, de beurskoersen e.d. bevat" – zo luidt de omschrijving in het woordenboek van Kramers (2002). Andere algemene woordenboeken nemen het nog niet op. Het bijbehorende lidwoord is in de regel de.

Op internet komt het onvertaalde portal vaak in Nederlandse teksten voor, maar er zijn een paar alternatieven in omloop. Het duidelijkst is portaalwebsite of portaalsite, maar webportaal komt vaker voor. Nog veel gebruikelijker is de rechtstreekse vertaling portaal.

De aanduiding voor portal die in het Nederlands echter verreweg het succesvolst is, is startpagina; niet het minst dankzij de grote bekendheid van de website startpagina.nl. Startpagina's voldoen vaak aan de omschrijving die Kramers van portal geeft. Bovendien is startpagina een begrijpelijke, doorzichtige samenstelling die voor veel mensen duidelijker is dan (een woord met) porta(a)l.

Wat wel opvalt, is dat porta(a)l vaak in een min of meer professionele context voorkomt, terwijl startpagina algemener is en ook voor privé-websites wordt gebruikt.