Wat is juist: pannekoek of pannenkoek?

Volgens de officiële spelling is alleen pannenkoek juist. Pannekoek komt nog steeds geregeld voor (tot 1995 was dát de officiële spelling) en is goed te verdedigen: het woord is in zijn geheel een vaste aanduiding voor een bepaald gerecht. In onze Spellingwijzer Onze Taal staan beide vormen dan ook opgenomen.

Officieel: pannenkoek

In de officiële spelling geldt deze regel voor de tussen-n: als het eerste deel alleen een meervoud heeft op -en en niet (ook) een meervoud op -es, schrijf je een tussen-n in de samenstellingen met dat eerste deel. Het is volgens deze regel pannenkoek (pan heeft alleen het meervoud pannen) naast bijvoorbeeld tamarindekoekje en groentetaart (tamarinde en groente hebben (ook) een meervoud op -es). Er zijn uitzonderingen op deze hoofdregel, maar pannekoek valt daar niet onder. 

Spellingwijzer Onze Taal: ook pannekoek

In de praktijk komt pannekoek nog steeds geregeld voor. Veel mensen beschouwen het als een vaste benaming voor deze lekkernij; het is een min of meer ‘versteende’ vorm. Pannenkoek is voor sommigen te letterlijk; voor anderen lijkt het alsof bedoeld is dat de koek ook in meer dan één pan gebakken zou kunnen worden. 

Voorbeelden met panne(n)...

In het overzicht hieronder staan meer voorbeelden van samenstellingen met panne(n)... waarbij de tussen-n in de praktijk geregeld wordt weggelaten. De vormen zonder tussen-n zijn als niet-officiële (maar wel verdedigbare) alternatieven opgenomen in de Spellingwijzer Onze Taal of op Spellingsite.nu.

Spellingwijzer Onze Taal   officiële spelling
pannebier, pannenbier   pannenbier
pannebrood, pannenbrood   pannenbrood
pannekoek, pannenkoek   pannenkoek
pannekoekenbeslag, pannenkoekenbeslag   pannenkoekenbeslag
pannekoekenhuis, pannenkoekenhuis   pannenkoekenhuis
pannekoekenmes, pannenkoekenmes   pannenkoekenmes
pannekoekhuis, pannenkoekhuis   pannenkoekhuis
pannekoeklift, pannenkoeklift   pannenkoeklift
pannekoekmes, pannenkoekmes   pannenkoekmes
een magere pannelat, pannenlat   een magere pannenlat

Pannegies is ook volgens de officiële spelling zonder tussen-n, omdat het geen samenstelling is met pan, maar een dialectvorm van pannetjes: ‘stoofgerecht met lamsvlees’.