Klopt de zin 'Personen moeten langer dan tien jaar overleden zijn voordat er een straat naar hen vernoemd mag worden'?

Ja, dit is een goede zin, al zullen veel mensen het duidelijker vinden om geleden toe te voegen: 'Personen moeten langer dan tien jaar geleden overleden zijn (...)'.

Overleden is hier waarschijnlijk gekozen als alternatief voor het wat oneerbiedig klinkende dood. Dat kan, want dood en overleden kunnen beide een bijvoeglijk naamwoord zijn: 'mijn overleden/dode buurman'. Toch kennen we overleden beter als voltooid deelwoord van overlijden: 'Mijn buurman is vorig jaar overleden.'

In de zin 'Personen moeten langer dan tien jaar overleden zijn (...)' is overleden als bijvoeglijk naamwoord gebruikt en verwijst het naar de toestand van het dood zijn. Deze toestand moet al langer dan tien jaar bestaan. Als geleden wordt toegevoegd, wordt overleden als voltooid deelwoord gebruikt en wordt verwezen naar de gebeurtenis van het overlijden. Dat moet al langer dan tien jaar geleden zijn gebeurd. Omdat overleden meestal als voltooid deelwoord gebruikt wordt, vinden veel mensen de zin met geleden beter.