ICT/ict is de afkorting van informatie- en communicatietechnologie. Die woordgroep is een vertaling van het Engelse information and communication technology. De afkorting ICT/ict is ook uit het Engels overgenomen.

Veel afkortingen van Engelse begrippen krijgen in het Nederlands aanvankelijk hoofdletters. Dat is bijvoorbeeld gebeurd met JPG, HTML, ADSL, ISDN en ICT. Naarmate deze afkortingen ingeburgerd raken in het Nederlands, worden ze steeds vaker met kleine letters geschreven. Het duurt even voordat de woordenboeken en spellinglijsten deze spelling met kleine letters gaan vermelden, maar dat betekent niet dat jpg, html, adsl, isdn en ict tot die tijd fout zijn. In de Technische Handleiding Spelling, waarin de officiele spellingregels het uitgebreidst staan beschreven, staat:

“In het algemeen lijkt er zich bij veel initiaalwoorden [= afkortingen die je letter voor letter uitspreekt, zoals ict] een ontwikkeling voor te doen. Nieuwe initiaalwoorden worden vaak aanvankelijk met hoofdletters geschreven, en naarmate het initiaalwoord ingeburgerd raakt, worden die door kleine letters vervangen. Zo is in de praktijk een evolutie aan de gang van bijvoorbeeld ICT naar ict, van ADHD naar adhd, van ADSL naar adsl. Hier is geen vaste regel voor te geven. Afkortingen die in de praktijk aan deze tendens onderhevig zijn, mogen ook met kleine letters geschreven worden, zelfs al staan ze in de Woordenlijst alleen in hoofdletters vermeld.”

Initiaalwoorden en letterwoorden

De officiële spelling maakt onderscheid tussen ‘initiaalwoorden’ (afkortingen die je letter voor letter uitspreekt) en ‘letterwoorden’ (afkortingen die je als een gewoon woord uitspreekt, zoals pin(code) en havo). Voor letterwoorden geldt in principe hetzelfde als voor initiaalwoorden: hoe meer ingeburgerd ze raken, hoe meer de spelling met kleine letters inburgert. Zo is het uit het Engels overgenomen VIP inmiddels al vip geworden, en zullen CAT (‘computerized axial tomography’) en LAN (‘local area network’) steeds vaker als cat en lan geschreven gaan worden. Samenstellingen als cat-scan en lan-verbinding lijken al tamelijk gebruikelijk.

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 2 steun je Onze Taal. Bedankt!

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar

Bel 085 00 28 428 Bel 085 00 28 428

(gebruikelijke belkosten, geen extra kosten)

Of stel je vraag via social media of per mail