Welke spelling is juist: frikadel, zonder n, of frikandel, met n?

Een frikadel en een frikandel zijn verschillende dingen.

  • De frikandel, met een n, is een langwerpige vleessnack die gefrituurd wordt (‘Wil je een kroket of een frikandel?’). Frikandellen worden vooral in Nederland gegeten.
  • De frikadel, zonder n, is een soort gehaktbal. Frikadellen worden vooral in België gegeten. 

Frikadel is een oud woord. Het kwam al in de zeventiende eeuw voor als benaming voor een bal of schijf gehakt. 

De naam frikandel voor de bekende gefrituurde snack is eind jaren vijftig bedacht door Gerrit de Vries, een snackfabrikant uit Dordrecht. Toen de gehaktbal van De Vries in verband met nieuwe wettelijke eisen voor het meelgehalte in vleesproducten niet langer gehaktbal mocht heten, gaf de fabrikant hem de vorm van een ruwe worst en noemde hij hem frikandel. Volgens de Etymologiebank moest deze naam doen denken aan de vertrouwde frikadel. Door de ingevoegde n leek de naam van de snack bovendien een beetje op fricandeau, een ‘chiquere’ vleessoort. Een andere fabrikant, Beckers, nam de naam frikandel over toen hij van de ruwe worst een gladde versie maakte.

Omdat frikandel tot 2005 niet in de officiële woordenlijst en in woordenboeken stond, werd vaak gezegd dat frikandel eigenlijk als frikadel geschreven zou moeten worden. Sinds 2005 staan frikadel én frikandel in alle naslagwerken. 

De frikandel wordt in België ook gegeten, maar heet daar vaak curryworst

In Duitsland kennen ze de Frikadelle. Dat is daar een gehaktbal óf een Duitse of Amerikaanse biefstuk.