Waar komt het woord sjasliek vandaan?
Sjasliek is een Russisch leenwoord. Het Russisch had het weer geleend uit het Tataars.
Sjasliek is een gerecht: een spies met daaraan vlees, tomaat, uien, enz., die je op de grill bereidt. Sjasliek komt ook voor in de spellingen sjaslik, sjasjlik, sjasjliek, schaschlik, shaslick, shaslik en shasjliek. Alleen sjasliek en sjaslik zijn officieel juist.
Tataars: šišlik
Sjasliek komt via het Russisch (šašlyk) uit het Tataars (šišlik), een taal die in de voormalige Sovjet-Unie gesproken wordt (onder meer in de republiek Tatarstan, waar ongeveer de helft van de Tataren woont). Het Tataarse šiš betekent ‘braadspit’. Het vierdelige Woordenboek der Russische Taal (1984) vermeldt bij šašlyk: “een gerecht bestaande uit stukjes schapenvlees, zeldener rundvlees of varkensvlees, geroosterd boven het vuur aan een braadspit”.
Nicoline van der Sijs beschrijft in haar Leenwoordenboek (1996) dat in de voormalige Sovjet-Unie vele talen worden gesproken, waaruit sommige woorden in het Russisch zijn terechtgekomen. Sjasliek is een van de weinige woorden die vervolgens door andere talen uit het Russisch zijn overgenomen.
Blij met deze uitleg?
Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!