Volgens de woordenboeken zijn de woorden doolhof en labyrint synoniemen van elkaar.

Herkomst doolhof en labyrint

Een doolhof was oorspronkelijk een tuin (hof) waarin men kon verdwalen (dolen). Het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT) geeft als omschrijving bij doolhof: “Tuin, die uit een aantal herhaaldelijk ombuigende en door heggen gescheiden paden bestaat, zoo aangelegd, dat het zeer moeilijk is het middelpunt te bereiken of vandaar den uitgang te vinden.”

Een labyrint was in de Klassieke Oudheid een groot gebouw met een zo ingewikkeld stelsel van gangen en kamers dat men er snel in kon verdwalen. Labyrint komt van het Oudgriekse laburinthos (‘doolhof, ingewikkelde zaak’). Het WNT vermeldt bij labyrint: “Benaming van zekere in de oudheid bekende bouwwerken die uit een verbazend groot aantal vertrekken en schijnbaar verward dooreenloopende gangen bestonden.”

Door elkaar gebruikt

Tegenwoordig kunnen de woorden doolhof en labyrint door elkaar gebruikt worden. Dat geldt niet alleen voor de letterlijke maar ook voor de figuurlijke betekenis, zoals in ‘Die nota bevat een labyrint/doolhof van aanbevelingen en eisen.’

Wikipedia maakt overigens wel een onderscheid. Bij een labyrint is het volgens de online-encyclopedie niet de bedoeling een bepaald punt te zoeken (middelpunt of uitgang). Een labyrint heeft maar één gang; degene die erdoor loopt komt uiteindelijk vanzelf bij het eindpunt. Dit verschil is niet ‘officieel’ vastgelegd en wordt ook lang niet altijd toegepast in de praktijk.

Spelling

Labyrint schrijf je zonder h aan het eind. Labyrinth is in het Nederlands niet juist. Zie voor meer uitleg deze pagina.

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 2 steun je Onze Taal. Bedankt!

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar

Bel 085 00 28 428 Bel 085 00 28 428

(gebruikelijke belkosten, geen extra kosten)

Of stel je vraag via social media of per mail