Geen th

Het woord antrax komt uit het Grieks. Volgens de spellingregels wordt er in leenwoorden van Griekse of Latijnse herkomst geen th geschreven in de volgende gevallen:

  • vóór een medeklinker: antraciet, antrax, antropoloog, atleet, atletisch, etnisch, ritme, triatlon;
  • ná ch of f: allochtoon, ichtyologie, difterie, fytoftora, oftalmoloog;
  • aan het eind van een woord: homeopaat, psychopaat, monoliet, labyrint, absint, chrysant;
    en ook in meervouden en verkleinvormen van zulke woorden: psychopaten, labyrinten, chrysantje.

Wel th

In andere gevallen blijft de th doorgaans wel staan. Dat is altijd vóór een klinker: ether, katholiek, methode, monolithisch, theater, theorie, enz. Daaronder vallen ook alle woorden die eindigen op -pathie, -pathisch, -theek en -thecair: empathie, empathisch, homeopathie, homeopathisch, telepathie, telepathisch, psychopathie, psychopathisch, bibliotheek, bibliothecair, hypotheek, hypothecair, videotheek.

Een van de weinige uitzonderingen is labyrintisch, dat net als labyrint zonder h geschreven wordt.

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 5 steun je Onze Taal. Bedankt!

Rhesus/resus

Deze spellingregel bestaat al heel lang: in 1946/1947 werd het al zo vastgelegd. Tegelijk met de th werd ook de lettercombinatie rh toen grotendeels afgeschaft. De belangrijkste reden was dat de h niets toevoegt. Sindsdien schrijven we niet meer rhapsodie, rheologie, rhesusfactor, rhetorica, rheuma, rhinoceros, rhododendron en rhythme, maar rapsodie, reologie, retorica, resusfactor, reuma, rinoceros, rododendron en ritme.

Engelse woorden, wetenschappelijke benamingen

De regel geldt alleen voor woorden met een Griekse of Latijnse achtergrond. Leenwoorden uit bijvoorbeeld het Engels behouden de th wel: thriller, sudden death, bluetooth.

Ook geldt er een uitzondering voor wetenschappelijke benamingen, zoals Bacillus anthracis (de bacil die een antraxbesmetting veroorzaakt) en Anthropoides virgo (‘jufferkraanvogel’).

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar

Bel 085 00 28 428 Bel 085 00 28 428

(gebruikelijke belkosten, geen extra kosten)

Of stel je vraag via social media of per mail